Metti Nordin on lavastustaiteilija, yrittäjä ja vihreä kuntavaaliehdokas Vehmaalla. Mettille tärkeitä arvoja ovat ilmastonmuutoksen torjuminen ja luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen. Voit äänestää Mettiä Vehmaalla numerolla 3.

Eräänä iltana hiiviskelin pimeässä puutarhassa otsalamppu päässäni ja huomasin etanan. Ja tuossa toinen! Kolmas, neljäs, lukemattomia etanoita. Villieläimet ovat vallanneet pihan.

Onkohan tämä ongelma, ja kuinka vakava? Muistuu mieleen puutarha-artikkeli, joka esitteli tusinoittain kotikonsteja etanoiden torjuntaan, ja toinen, joka varoitti tappajaetanoista, espanjansiruetanoista. Marketissa myydään etanamyrkkyä monta sorttia.

Minä kun olin haaveillut luomuvihanneksista. Syövätkö etanat nyt koko kasvimaan? Jos en myrkytä etanoita, valittavatko naapurit ympäristöterveystarkastajalle? Jos mitään vaihtoehtoa ei jää, kuoleeko kissani ja koko naakkayhdyskunta etanamyrkkyyn, puhumattakaan pölyttäjäpörriäisistä? Joudunko velkavankeuteen, kun rahat eivät riitä etanamyrkkyyn? Kuolenko huolesta ja etanat syövät minut?

Käännyn nimeltä mainitsemattoman hakupalvelun puoleen. Kännykkäkuvien avulla varmistan, että olen tunnistanut etanalajin. Tämä on pantterietana, Limax maximus.

Pantterietanasta löytyy paljon tietoa.

Pantterietana on vieraslaji, joka on muuttanut suomeen 1800-luvulla. Se on aktiivinen yöllä ja viihtyy puutarhassa. Pantterietanat hajottavat ainoastaan kuollutta kasviainesta ja palauttavat ravinteet maahan eli ruokkivat kasvimaata. Eivät siis syö puutarhaa. Mutta syövät espanjansiruetanoita. Eivät ole myrkyllisiä mutta sen verran pahanmakuisia, ettei kelpaa ruuaksi, paitsi kanoille, jotka ahmivat niitä hyvällä halulla.

Huh, pelottava vihollinen paljastuu hyötyeläimeksi. Vankilan ja kivuliaan kuoleman uhka väistyy. 

No entäs sitten tämä toinen, näitäkin on paljon. Lehtokotilo. Nimeltä mainitsematon hakupalvelu löytää useita reseptejä ja ohjeita, miten kotiloista valmistetaan herkkuaterioita. Siis nälkäkuolemalta vältytään!

Vehmaa vihertää!

Vihreä ehdokas #3 Metti Nordin

 

Lisätietoa:

Ötökkätieto, Pantterietana (2016): https://xn--tkktieto-2za0pb.fi/species?id=141

Kodin kuvalehti, 18 tapaa häätää kotilot ja etanat puutarhasta (7.5.2018): https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/lue/ilmiot/18-tapaa-haataa-kotilot-ja-etanat-puutarhasta-nyt-juuri-oikea-aika-tarttua

Suomen luonto, Kotilot kattilaan (27.8.2018): https://suomenluonto.fi/kotilot-kattilaan/