Tuoreessa sairaalaverkkoselvityksessä esitetään yöpäivystyksen lopettamista Turun yliopistollisen keskussairaalan Salon sairaalassa. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen Varhan mukaan päätöksenteossa käytetyt laskelmat perustuvat puutteellisiin tietoihin päivystyskäynneistä, joita todellisuudessa on ollut kolminkertainen määrä hallituksen käyttämiin lukuihin verrattuna.

Varha on lausunnossaan asettunut tukemaan Salon yöpäivystyksen jatkamista. Varhan mukaan Salon yöpäivystyksen lakkauttamisella tavoitellut säästöt eivät toteutuisi vaan riskinä on jopa kustannusten kasvu.

Yöpäivystyksen lakkauttamisen seurauksena loppuisi myös valvonta- ja osastohoitoa vaativa erikoissairaanhoito Salossa. Tämä heikentäisi koko sairaalan toimintaa ja vaikuttaisi henkilöstön saatavuuteen alueella negatiivisesti. Kysymys ei ole vain yöaikaisesta päivystystoiminnasta vaan koko sairaalasta ja toiminnoista, joita siellä on. Salon sairaalan ja Tyksin kantasairaalan välinen työnjako on vuosia jatkuneen rakennemuutoksen tulosta ja siksi se tulee nähdä ennen kaikkea osana Tyksiä eikä erillisenä sairaalana.

Salon sairaalan yöpäivystyksen lakkauttaminen ei vaikuttaisi pelkästään Salon seudun palveluihin, vaan sillä olisi vaikututusta koko hyvinvointialueen toimintaan. Yöpäivystyksen lakkauttaminen kuormittaisi merkittävästi Tyksin kantasairaalaa. Se myös edellyttäisi huomattavia lisäpanostuksia ensihoitoon. Samaan aikaan Varha joutuisi siirtämään päiväkirurgisia toimenpiteitä Turusta Saloon, kun muu kirurginen toiminta jouduttaisiin keskittämään Turkuun.

Me allekirjoittaneet varsinaissuomalaiset puoluepiirit vetoamme maan hallitukseen, että päätöstä tarkastellaan uudelleen oikeiden lukujen valossa, yöpäivystyksen jatkuminen Salon sairaalassa mahdollistetaan ja näin yksityiskohtaiset ratkaisut jätetään alueella ratkaistavaksi.

Anna-Leena Yli-Jama, Varsinais-Suomen Kokoomus
Niina Alho, Varsinais-Suomen SDP
Pekka Kuusisto, Varsinais-Suomen Keskusta
Jyrki Åland, Varsinais-Suomen Perussuomalaiset
Jari-Matti Välkkynen, Varsinais-Suomen Vasemmisto
Aliisa Wahlsten, Varsinais-Suomen Vihreät
Markus Blomquist, Varsinais-Suomen RKP
Mimosa Helander, Varsinais-Suomen Kristillisdemokraatit